Patentoitu teknologia

Uniq Bioresearch Oy:llä on 3 myönnettyä patenttia ACTIWHEY®n muunto- ja fraktiointiteknologialle ja ne ovat voimassa kymmenessä eri maassa. Uusia mikrokapselointimenetelmiä ja päällystysteknologiaan liittyviä patentteja haetaan parhaillaan. Nämä uudet patentit perustuvat jo patentoidun ACTIWHEY®-proteiinin uusille ominaisuuksille. Aktivointimenetelmämme parantaa heran funktionaalisia ominaisuuksia ja siten on mahdollista tehdä lisäaineettomia geelejä, emulsioita, mikrokapseleita ja kirkkaita proteiinikalvoja. Aktivointi myös parantaa heraproteiinin sulavuutta ja hydrolysoituvuutta ja on siten arvokomponentti elintarviketeollisuudelle ja luonnollinen raaka-aine uudelle mikrokapselointiteknologialle.

HERAPROTEIINI

Hera, juustontuotannon sivutuote, on tunnetusti erinomainen proteiinin lähde. heraproteiineilla on merkittäviä etuja. Rakenteellisesti ne ovat globuliineja ja ravitsemuksellisesti yksi parhaista proteiineista. Heraproteiineissa on runsaasti rikkipitoisia aminohappoja, tryptofaania ja haaroittuneita aminohappoja (BCAA) eli valiinia, leusiinia ja isoleusiinia. Heran koostumus tekee siitä ravinteikkaan raaka-aineen elintarviketeollisuudelle.

PATENTOITU MENETELMÄ

Patentoidulla menetelmällämme proteiinin rakenne aktivoidaan avaamalla disulfidisidokset vapaiksi sulfhydryyliryhmiksi (SH-). Proteiinin koostumus säilyy samana modifioinnin jälkeen, mutta 15-30% proteiinien disulfidisidoksista avautuu SH-ryhmiksi. Modifiointiaste määrää SH-ryhmien määrän, jotka ovat käytettävissä vaihtoreaktioihin ja muihin hyödyllisiin SH-ryhmien reaktioihin. Aktivoitua heraproteiinia kutsutaan ACTIWHEY®ksi. ACTIWHEY® on yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

TOIMINNALLISUUTTA VAPAILLA SH-RYHMILLÄ

Aktivoitu heraproteiini sisältä kahdesta neljään vapaata SH-ryhmää kun tavallisessa heraproteiinissa on keskimäärin vain yksi vapaa SH-ryhmä. SH-ryhmien tiedetään parantavan elintarvikkeiden turvallisuutta ja vaikuttavan positiivisesti ihmisen aineenvaihduntaan aktioksidatiivisuudellaan ja inaktivoimalla myrkyllisiä yhdisteitä. Ne estävät myös haitallisten reaktiotuotteiden syntyä elintarvikkeiden prosessoinnin aikana.

ANTIOKSIDATIIVISUUS JA MYRKKYJEN INAKTIVOINTI

ACTIWHEY®n SH-ryhmät auttavat myrkkyjen inaktivoinnissa sitomalla nitriittiä ja osallistumalla metallien kelatoimiseen. Niiden tiedetään myös konjugoivan vierasaineita ja tekevän niitä haitattomaksi. Ne myös sammuttavat myrkyllisiä vapaita radikaaleja muodostamalla liukoisia ja inaktiivisia yhdisteitä. Munuaiset voivat poistaa nämä yhdisteet sitten helpommin elimistöstä kuin alkuperäiset yhdisteet. Mikrobi- ja kasvimyrkyt, jotka sisältävät disulfidisidoksia, voidaan inaktivoida vaihtoreaktioilla SH-ryhmien kanssa. SH-ryhmät voivat myös inaktivoida aflatoksiinin, jota löytyy homehtuneesta viljasta, sekä akryyliamidin ja –nitriilin.

SÄILYTTÄÄ RAVINTOARVOT

SH-ryhmät auttavat säilyttämään elintarvikkeen ravintoarvot prosessoinnissa. Ne estävät haitallisen Maillard-reaktiotuotteen, Amadori-yhdisteen, muodostumista. SH-ryhmät myös estävät lysinoalaniinin muodostumista reagoimalla dehydroalaniinin kaksoissidoksen kanssa. Lysinoalaniinin muodostumisreaktiot ovat haitallisia ja esim. välttämätöntä aminohappoa lysiiniä menetetään reaktiossa.

ESIMERKKEJÄ VAPAILLA SH-RYHMILLÄ SAADUISTA OMINAISUUKSISTA:

 • Vaahdon muodostus
 • Geelin muodostus
 • Emulsion muodostus
 • Polymerointi (vaihtoreaktiolla)
 • Hyvä lämmön- ja kosteudensieto
 • Parempi säilyvyys
 • Tehokas antioksidantti
 • Estää entsymaattista ja ei-entsymaattista ruskettumista
 • Estää Maillardin reaktion yhdisteiden muodostumista
 •  Vapaat SH ryhmät muodostavat kovalenttisia sidoksia, jotka parantavat polymerointia ja kapselien stabiilisuutta.
 • -S-S- kovalenttiset sidokset ovat vahvoja ja kestäviä.
 • Terveysvaikutukset
 • Tehokas antioksidantti
 • Neutraloi asetaldehydiä
 • Kelatoi raskasmetalleja ja sitoo nitriittejä
 • Tekee aflatoksiinit ja akryyliamidin haitattomiksi
 • Estää Amadori-yhdisteen muodostumista

MIKROKAPSELOINTITEKNOLOGIA

Monityydyttymättömät rasvat (esim. omega-3- öljyt) ja öljyt yleensä ovat herkkiä lämmön, valon ja hapen vaikutuksille. Härskiintynyt öljy on epämiellyttävän hajuista ja makuista ja voi olla jopa terveydelle haitallista.

Suojataksesi arvokkaita öljyjäsi on ne säilytettävä viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa tai suojata ne mikrokapseloimalla. Kun mikrokapseloit öljyn, siitä tulee jauhe, jota on helppoa muokata, se on hajuton, ja voit säädellä sen makua. Tällä prosessilla öljyn säilyvyys voi pidentyä kymmenkertaiseksi.
Kuvittele vaniljalla maustettu jauhe, jossa on 55%:a välttämättömiä omega-3 öljyjä ja loput ravinteikasta heraproteiinia. Voiko olla tätä terveellisempää?

LISÄÄNTYNYT STABIILISUUS ACTIWHEY® TEKNOLOGIALLA

Ainesosien mikrokapselointiin on monia tapoja ja päällysmateriaaleja ja kaikilla niillä on erilaiset ominaisuudet. Markkinoiden yleisimmät päällystysmateriaalit ovat etyyliselluloosa, polyvinyylialkoholi, gelatiini ja natriumalginaatti sekä erilaiset tärkkelykset.
Saadaksesi mikrokapseleillesi mahdollisimman paljon arvoa, halutaan, että kapselit sisältävät mahdollisimman paljon ainesosaasi ja että kuorimateriaali on hyväksi eikä haitallinen terveydelle ja lopputuotteelle.
Patentoidulla ACTIWHEY® teknologialla mikrokapseleihin voidaan saada ohut ja joustava, mutta hyvin kestävä heraproteiinikuori.